Все още няма грипна епидемия в Европа, но очакваните грипни щамове са "H3N2 Швейцария", "H1N1-Калифорния" и от групата "В Пукет".
Специалистите посочват, че за разразяване на грипна епидемия трябва да се подготвим към края на този месец, съобщава БНР.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, предупреди, че засегнатите възрастови групи са различни при различните щамове.

При „Калфорния” най-засегнати ще са хора в активна, младежка възраст, хора с наднормено тегло и бременни жени.

Очакваният "Швейцария" е от по-класически тип и при него клиничната картина ще бъде много близка до тази, която познаваме при грипа.

Какво точно обаче ще се случи можем да знаем, когато епидемията започне някъде, коментира експертът.

Българите предпочитат да вземат превантивни мерки срещу зимните вируси и на последно място прибягват до антибиотици, като много малка част от тях смятат, че е добре да си поставят противогрипни ваксини.

Най-изявените симптоми на грипа, който се очаква в края на януари началото на февруари, според данните на Световната здравна организация са обща отпадналост и температура.
Обичайно се лекува със симптоматични средства - приемане на повече течности, поливитаминни препарати, антивирусни средства. Не е добра идея грипът да се лекува с антибиотици.

Лекарите напомнят, че грипът протича с усложения при диабетиците, възрастните хора и малките деца,  а т.нар. "свински грип"  атакува хората в активна възраст.

Около десет процента от населението в областните градове е под наблюдение на епидемиолозите, които взимат проби за установяване на щамовете.