Клиниката по гастроентерология и Отделението по хематология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" възобновяват нормалната си работа.

Припомняме, че след Великден те бяха временно затворени за дезинфекция, след като безсимптомен пациент, който се е лекувал и на двете места, даде положителна проба за коронавирус. Имаше и заразени медици.

От болницата информират, че е извършена многократна дезинфекция и проветряване на помещенията в двете клиники. Освен това тази част на екипа на Отделението по хематология, която при първоначалното изследване даде отрицателен резултат за коронавирус, е тествана повторно, преди лекарите отново да започнат да приемат пациенти. Представител на РЗИ е проверил на място дали са спазени всички предписания и е дал зелена светлина болничните структури да бъдат отворени за пациенти от днес.

"Обмисляме възможността, когато състоянието на болните позволява, те да бъдат тествани с ПСР тест преди постъпване, както и до края на пандемията да бъдат настанявани в самостоятелна стая. Взели сме всички необходими мерки да избегнем ново заразяване и сме готови да бъдем на своя пост и да лекуваме пациентите си както и досега", поясни д-р Александър Йорданов, зам.-началник на отделението по хематология.

Хематологията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е под карантина заради пациенти с коронавирус

Хематологията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е под карантина заради пациенти с коронавирус

Трима са с положителен тест...

По думите на проф. Росен Николов, началник на Клиниката по гастроентерология, обясни, че са в постоянна връзка със своите пациенти с усложнени хепатити, цирози и други тежки заболявания, които не могат да чакат. Уведомили са ги, че от днес лечението им може да продължи.

Клиниката по гастроентерология е едно от малкото места в България, където може да се направи пълна диагностична оценка на пациент с хроничен вирусен хепатит B, C и D.

179 болни са преминали през лечебното звено за първия месец от карантината. Над 95% от пациентите са приети по спешност, като преобладават такива с декомпенсирани чернодробни заболявания и възпалителни заболявания на червата с данни за влошаване на състоянието и необходимост от спешна хоспитализация.

Нулевият пациент в "Св. Иван Рилски" дал положителна за COVID-19 проба от третия път
Обновена

Нулевият пациент в "Св. Иван Рилски" дал положителна за COVID-19 проба от третия път

До края на седмицата отваря и отделението по хематология

Средно между 1300 и 1500 хора с тежки хематологични и онкологични заболявания се лекуват в Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" на месец.

Само за първия месец от въвеждането на извънредното положение в нея са се лекували 795 пациенти (435 в Отделението по хематология и 360 в Отделението по онкология). 570 пък е броят на болните, които са имали амбулаторни процедури през този период.