В ромската махала на Гърмен 12 деца са заразени с вирусния хепатит А. Всички са на възраст до 8 години. Случаите са регистрирани в периода от 9 до 23 ноември, съобщи Дарик, позовавайки се на Регионалната здравна дирекция в Благоевград. Само едно от заразените деца е посещавало училището в Гърмен, а друго е ходило на детска градина, но отдавна е спряло да я посещава.

От здравната инспекция били категорични, че няма място за паника и са взети всички необходими мерки за ограничаване на заболяването. "Има огнище на вирусния хепатит А, но не може да се говори за епидемия", увери д-р Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция-Благоевград.

В училището в Гърмен се прави редовно почистване с хлорни препарати. Дезинфекция се извършва и в детската градина, уверяват от инспекцията. На кмета на общината Минка Капитанова е направено предписание за редовно почистване на ромския квартал от отпадъци.

От местното издание Струма.ком описват, че вчера, докато пред сградата на кметството имаше протест срещу незаконното застрояване, в махалата празнували. Година и половина след големите протести срещу ромските беззакония, жителите на размирната община отново напомниха, че така нареченият ромски проблем все още е нерешен, незаконното строителство продължава.

Гърменци искат референдум за незаконните строежи

Гърменци искат референдум за незаконните строежи

4 пъти кметът предлага да се направи устройствен план на ромския квартал

Освен в ромския квартал "Кремиковци", в съседното село Дъбница се оформя второ гето, информира председателят на Сдружение "Бъдеще за община Гърмен" Иван Кременлиев, който заяви, че ако кметицата не предприеме действия по събаряне на незаконните постройки, те ще й поискат оставката, предупреди Кременлиев. Припомняме, четири пъти кметицата е искала да бъде направен устройствен план, но и до този момент няма решение на общината за това искане.