Излекуваните от коронавирус българи са близо 400 хиляди. Според медици хиляди са страдащите от така нареченият пост COVID синдром. Статистика обаче няма. Ясен мсеханизъм за лечение - също липсва.

Част от симптомите на COVID при Лора Йончева са били кашлица, умора и загуба на обонянието.

"Изчаках да мине активният период на COVID - месец, но се надявах симптомите да отшумят. Част от тях останаха", сподели пред бТВ Лора Йончева.

Шест месеца по-късно усеща умора, затруднения в дишането и проблеми с обонянието.

НЗОК и БЛС преговарят за нови условия за финансиране в кризи

НЗОК и БЛС преговарят за нови условия за финансиране в кризи

Започват преговори за анекса към Националния рамков договор

"Имам бисквити с кокос, но не усещам. Както и гризини с риган, но и тях не ги усещам. Усещам само някои силни миризми, като евкалипт, мента", допълни Лора.

Сред останалите пост-COVID усложнения са кашлица, мускулни и ставни болки, развиват се и психологически, неврологични и сърдечни проблеми.

"Горе долу 20-30 процента от хората, които са пролежали в болница с COVID, развиват до различна степен различни усложнения", обясни д-р Рада Прокопова.

В практиката д-р Прокопова най-често вижда проблеми с кръвното налягане и пулса, както и различни тромбози.

"Ние като бивше коронавирусно отделение, сега Кардиология, си прибираме пациентите, които излекувахме", казва д-р Прокопова.

От здравното министерство казаха, че вече е създадена клинична пътека за рехабилитация и физикална терапия след COVID-19. Тази пътека обаче още не е действаща, защото не е подписан анекс между Лекарския съюз и Здравната каса.

Кацаров свиква областните щабове за справяне с коронавируса

Кацаров свиква областните щабове за справяне с коронавируса

Иска да види спецификата на всеки регион

Според лекарите обаче в този си вид обаче тя не покрива всички усложнения, а НЗОК иска да се изработи цялостен алгоритъм за лечение.