При различните варианти на коронавируса заболяването протича различно - при британския вариант настъпва бързо влошаване. Това заяви пред Bulgaria ON AIR заместник-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"За различните варианти е различна степента на по-слабо свързване. За някои от вариантите тя е по-слаба. Много са важни елементарните противоепидемични мерки. Британският вариант на вируса води до бързо влошаване и засягане на белия дроб, по-редки неврологични усложнения и по-често белодробни. Повечето бактериални пневмонии засягат само една част от дроба, а тук е дифузно - навсякъде." - уточни проф. Христова в предаването "Денят ON AIR".

100% е разпространението на британския COVID-19

100% е разпространението на британския COVID-19

Засега в България не са доказани другите мутации

"Ваксинацията е едно от оръжията за борба с вируса, остава спазването на противоепидемичните мерки. Все пак с ваксинация са обхванати 5% от населението. Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне. Оказва се, че производителите на ваксини не могат да предоставят обещаните обеми. Надценили са силите си." - констатира тя.

По думите ѝ при AstraZeneca тепърва ще има данни, които ще се добавят в кратката характеристика на продукта и други неща, които трябва да се уточнят.

"Не мисля, че трябва да има страх от тромби след ваксинация. Защото честотата на тромбозата при ваксинираните лица е по-ниска, отколкото при цялата популация. Честотата не е по-висока. Освен това, трябва да знаем, че при ваксиниране тази честота е 1 на 1 млн., а при неваксинирани - 3-4% смъртност при 100 хил." - добави проф. Христова.

Д-р Аспарух Илиев: Случаите на тромбоза са случайни, да не виним ваксината

Д-р Аспарух Илиев: Случаите на тромбоза са случайни, да не виним ваксината

Истинската заплаха е вирусът-убиец...

Според нея тромбозата е рядко явление, по-често се очакват неразположения като температура и други, характерни за лек вирус.

"Редки са случаите на повторение на коронавируса. Това е свързано и с мутацията - той се променя, за да се разпространява по-добре. В момента британският вариант поголовно измести останалите варианти. Клони към 100% в много от областите. Южноафриканските и нигерийските варианти също ще влязат с туристи." - прогнозира събеседничката.

Тя е на мнение, че съществува риск ваксините да не ни предпазват достатъчно от някои от тези варианти.