Няма как да избухне епидемия от западнонилска треска в страната. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) Ива Христова в ефира на БНТ след двата смъртни случая вследствие на заболяването.

Тя увери, че няма причина за паника. "Това не е заболяване, което се предава от човек на човек, няма как да стане епидемия", обясни проф. Христова.

Тя каза още, че заболяването се предава на хората от определен вид комари, които са и най-разпространените в България.

Проф. Ива Христова отбеляза, че всяка година има случаи на западнонилска треска в Европа, като в България те са единични, а в някои години няма такива. Най-много са случаите били през 2018 г. - 15.

РЗИ иска Терзиев да разпореди извънредна обработка срещу комари в София

РЗИ иска Терзиев да разпореди извънредна обработка срещу комари в София

След двете жертви на западнонилската треска в столицата

Тя посочи също, че единият от тримата с доказана наскоро нилска треска у нас е пътувал в Гърция, където проблемът е много по-голям. "Те вече няколко пъти имат епидемични взривове и в момента докладват около половината от общия брой случаи за Европа", заяви проф. Христова.

Усложнения възникват при под 1% от заразените, при хора над 65-70 години, които много често имат придружаващи заболявания, подтиснали имунната им система. Ива Христова очаква, че повечето хора ще прекарат заболяването безсимптомно или с грипоподобно неразположение.