Под звуците на националния химн стотици лекари се събраха на площад „Независимост” в триъгълника на властта, където казаха "Не на служебен рамков договор".

Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на тероризма. С декларация медиците осъдиха нападението на техния колега от болница „Св. Анна”.

Лекарите настояват за диалог със здравното министерство и скандират "Искаме реформи". Носят национални трибагреници и бели балони с червен кръст. 

Има лекари от Пловдив, София и цялата страна, като от БЛС увериха, че протестират само медици, които не са на смяна.

Не се поддавам на натиск, категоричен Москов

Не се поддавам на натиск, категоричен Москов

Бил отворен за предложенията на лекарите

Виждат се транспаранти – „Не на административния хаос в здравеопазването”, „Не сме мушмороци, не сме анонимни, не ни гонете от България”. Протестиращите носят и знаменца с надпис „Истинска реформа за истинска медицина”. Има плакати „Не на заробването”, „Истински реални реформи”.

Те бяха издигнали и плакат „Д-р Москов, не лъжи, не искаме пари”, както и „Бюрокрацията не лекува”.

Събрали са се над 1000 лекари, като продължават да пристигат още. Има и пациенти, които са дошли да подкрепят лекарите си. Медиците са категорични, че застават с лицата и отговорностите пред пациентите си.

Протестиращите лекари настояват за коригиране на подзаконовата нормативна рамка и незабавни преговори със Здравната каса и Министерство на здравеопазването. Друго искане на протестиращите е незабавно да се отмени решението на НЗОК, което преурежда Рамковия договор.

Те скандират „Оставка”.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев смята, че с отмяната на договорното начало и отпадането на Националния рамков договор се подкопават основите. Той заяви, че е щастлив да види такова мнозинство, изразяващо едно мнение. „Крайно време е да разберат, че с инсинуации не могат да ни разделят”, заяви Грозев.

Пред събралите се протестиращи председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев обяви: „Вързаха ни с бюрократични окови. Бюджетират ни, стандартизират ни, администрират ни и накрая ни санкционират. Очакваме да ни картографират, после да ни районизират и накрая пак да ни санкционират”. По думите му изходът е да скъсат оковите, да се освободят от административното робство и да рестартират системата.

От своя страна д-р Тодоров от Българския лекарски съюз (БЛС) призова за оставката на всички от „Света Неделя” (бел. ред. на площад „Света Неделя” се намира здравното министерство). Той призова здравният министър Петър Москов да подаде оставката си сега, за да не трябва лекарите да обясняват на пациентите си, че са напуснали своите кабинети и лаборатории.

Лекарите от Лекарската колегия от Велико Търново, където д-р Димитър Моллов е основал Лекарския съюз, заявиха, че ги е имало през цялата история и призоваха към единство на лекарската колегия.

Секретарят на БЛС д-р Стоян Борисов пък благодари за масовото присъствие на лекари от Пловдивско, Пазарджишко, Търговищко, Плевенско, Старозагорско.

Той посочи, че сега „силово” се издават нормативни документи, за които обществото не може да си даде явна сметка. По думите му освен административен хаос, има и административен крах.

Ние не водим война, ние искаме да се възстанови законът, да се възстанови старият рамков договор и анексът към него. Държавата е държавата, когато лекарите не ги пребиват и не ги изкарват в реанимация, категоричен е Борисов.

Той подчерта, че лекарите нямат да отстъпят от исканията си.

За протеста от цялата страна са пристигнали около 20 автобуса. По време на протеста стана ясно, че над 1400 български лекари са напуснали пределите на България. Лекарите поискаха край на регулативни стандарти в медицината. Стана ясно още, че България е държавата, която дава най-малко пари на глава от населението за здравеопазване. Лекарите изразиха готовност да продължат протестите си до постигане на исканията им.

Протестиращите блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и в две посоки. То бе пренасочвано по „Дондуков”. Мерките за сигурност са изключително засилени, има много полиция. 

Малко преди 17.00 часа протестът приключи и движението по бул. „Цар Освободител” бе възстановено. Протестиращите лекари започнаха да се разотиват.