Лекарите имат право да изразят позицията си. Така здравният министър Петър Москов коментира пред журналисти в Шумен лекарския протест пред Министерския съвет. На въпрос дали ще издържи на натиска на лекарите, Москов отговори, цитиран от БТА, че има много критики към себе си, но не и това, че се поддава на натиск.

Припомняме, че хиляди лекари излязоха този следобед на протест под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за реформи и се противопоставят на административния хаос в здравеопазването. Протестиращите настояха за диалог със здравното министерство.

Хиляди гневни лекари обсадиха Министерски съвет
Обновена

Хиляди гневни лекари обсадиха Министерски съвет

Искат реформи

Москов е категоричен, че не само оглавяваното от него министерство, и правителството, и мнозинството имат ясна воля за промени в здравния сектор. Самият той винаги е бил отворен за какъвто и да било диалог.

Той не приема обвиненията на лекарите, че няма диалог с тях. Здравният министър твърди, че е направил проверка в графика си и само за два месеца и половина, докато се водели преговорите с Лекарския съюз по рамковия договор, в кабинета си е имал 15 срещи. Петър Москов е категоричен, че диалог съществува. Миналата седмица той се обадил на шефа на Българския лекарски съюз и го уверил, че кабинетът му винаги е отворен за предложенията на лекарите. Това обаче не означавало, че "промените от тази бездушна и касиерска система, която се е превърнала в медицинска, трябва да спрат”.

Попитан дали не е трябвало днес да бъде в София при протестиращите медици, Петър Москов отговори, че не избира графика си и често му се налага да пътува из страната. Той отбеляза, че това, че Лекарският съюз не е подписал рамковия договор, не означава, че такъв няма. Москов обясни, че в закона било описано какви законови норми влизат в сила, ако не се стигне до договор между Лекарския съюз и касата. По думите му те били свързани с решение на касата, което обновява, допълва и изменя предишния съществуващ рамков договор.

Здравният министър посети Шумен във връзка с обединението на многопрофилните болници в Шумен и в Нови Пазар. Той смята, че би било това обединение да обхване всички болници в областта.