Всеки човек с увреждане, чиято болест е дефинитивна - т.е. необратима, няма да се налага да ходи на ТЕЛК комисия на всеки 3 години, както полага законът в момента, за да продължи да получава инвалидна пенсия. Тази помощ оттук нататък ще стане пожизнена.

Това гласят промените в Наредбата за медицинска експертиза, предложени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Редакциите в нормативната рамка бяха обсъдени във вторник на извънредна тристранка между представители на държавата, синдикатите и бизнеса в Министерския съвет.

"Голямото усилие бе да се разделят заболяванията едно по едно и да се направи анализ", каза Кацаров. Десетки са състоянията, които стават с пожизнен ТЕЛК, увери главата на здравното ведомство.

Освен медицински състояния като загуба на органи, трансплантации и др., в групата на болните, които няма да се налага да ходят на ТЕЛК на всеки 3 години, а ще получават пожизнена пенсия, влизат и наследствени заболявания, както и болести, които в напреднала фаза стават необратими.

Кацаров даде за пример за подобен тип заболяване диабетът в напредналите му фази. "Според медицинската наука това състояние е необратимо. Достигнало определено развитие, то вече става дефинитивно, нелечимо", каза той. "Да не се налага на всеки 3 години да се правят изследвания, да се ходи по комисии и да доказвате, че имате нещо, което е ясно, че го имате".

Предлагат облекчен режим за издаване на ТЕЛК при доживотни увреждания

Предлагат облекчен режим за издаване на ТЕЛК при доживотни увреждания

Промените ще бъдат представени за обществено обсъждане до края на седмицата

Освен удобство за пациентите, новите правила ще спомогнат за облекчаване на работата на ТЕЛК комисиите, както и ще бъдат спестени пари от НЗОК, които в момента се дават за изследвания.

Работодателите в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепиха промените в наредбата, но изрично подчертаха - това далеч не изчерпва нуждата от дълбока реформа в системата на медицинската и трудова експертиза.

"Тази система е архаична, не е в полза на хората. Чрез нея се сключва един своеобразен порочен общ договор - ние си затваряме очите за измамите на дребно, вие си затваряйте очите за измамите на едро. Всяка трета пенсия е за инвалидност", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Не на тази позиция бяха синдикатите обаче. Според представителя на КНСБ Ася Гонева думите на министъра нямали нищо общо с реално внесените промени в наредбата, изпратени в синдиката.

По-справедлива оценка при ТЕЛК и НЕЛК за хората иска омбусманът

По-справедлива оценка при ТЕЛК и НЕЛК за хората иска омбусманът

Диана Ковачева препоръча забързване за контролиращата система за ТЕЛК и НЕЛК

"Получихме един материал, който далеч не е този, за който обяснявате", възмути се синдикалистката. Гонева даде пример с службите по трудова медицина. "Не вярват, че вие вярвате в това, което казвате. Тези служби не помагат на никого, не дават мнение какъв тип труд може да полага освидетелстващия се. Това не може да продължава по подобен начин", възмути се тя. По думите й нямало фактически хора, освидетелствани с професионални заболявания - т.е. следствие от спецификата и условията на работа.

"Ние като синдикат не може да направим адекватна експертна оценка на такива промени, които са доста специфични. Но в частта хората с необратими заболявания да не минават през изследвания на всеки 3 години, не виждаме проблеми", подкрепи частично проектопромените Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Не бе постигнат консенсус обаче с всички социални партньори, призна на кратък брифинг след тристранката Стойчо Кацаров. "С промените обаче слагаме край на един проблем, който вече го има от 30 години. Тези изменения ще решат проблема на хората, които имат дефинитивни заболявания. Но това не е дефинитивно решение на проблемите в медицинската експертиза. За това е нужна кардинална реформа, но тя може да се случи при действащ парламент.