И леките случаи на коронавирус, и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма на човека. В студиото на БиТиВи председателят на експертния съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов обясни, че познатият като пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове.

При постковид синдрома болният продължава да има симптоми и след болестта. Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство, различни прояви на недостиг на въздух.

Острият синдром се развива три седмици след началото на заболяването, а хроничният - след три седмици.

Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни. Около 30% от пациентите имат фиброзни промени, посочи Костов.

Костов обясни нарастващия брой заразени с метафората за океана и вълните му, изразявайки надежда, че в открито море, макар и при по-големи вълни, ситуацията ще е по-спокойна. По думите му начинът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да спазва трите основни правила - дезинфекция, дистанция и носене на маски.

Той подчерта, че е време по темата да говорят пулмолози - тясно свързани специалисти, а не медици, обучавани в други области, визирайки директора на "Пирогов" - проф. Асен Балтов, и председателя на Националния оперативен щаб - проф. Венцислав Мутафчийски.