Настоящият проект за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза е един балансиращ вариант, докато не се изчистят останалите стъпки. Проектът е много по-съвършен от предходния, но са необходими още стъпки до постигане на резултатите и въвеждането на ICF системата.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет, на който се обсъди искането за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза.

Ананиев припомни, че е била направена оценка на въздействието на проекта на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. След направената оценка е станало ясно, че има доста пациенти, на които незаслужено им е даден по-нисък процент на увреждане, между тях има и деца.

Със заповед на министъра на здравеопазването е назначена комисия да направи преглед на приложение номер 1 от Наредбата и ако установят, че има нужда от промяна в съответните проценти за съответните степени за увреждания, те да бъдат направени. Ананиев няма съмнения, че трябва да се върви към генерална промяна на медицинската експертиза.

Освен това здравното министерство полага грижи за преструктуриране на ТЕЛК-овата система, оптимизират структурата, създават по-добър механизъм по-голяма част от лекарите да работят в комисиите и да се побори резултатът на работата на комисиите. Министърът иска да знае какво ще се случи утре, ако се затвори ТЕЛК-овата система.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), с председател Васил Велев, не подкрепят проекта с мотив, че липсва възможност за интеграция на хората с увреждания. По думите на Велев не се правила разлика между процент на хора с увреждания и процент с инвалидни пенсии. Той изтъкна още, че процентът на хора с инвалидни пенсии е много по-висок.

Експертите от Българската стопанска камара (БСК) посочиха, че поддържат позиция за радикална промяна в системата на медицинската експертиза. От Българската търговско-промишлена палата също не подкрепят проекта.

От Съюза за стопанска инициатива (ССИ ) също изразиха несъгласието си с така предложения проект с аргумент, че трябва да се помисли за въвеждането на електронното досие на пациентите, да има ясна корелация за увреждането на лицето и намалената трудоспособност. За разлика от горепосочени работодателски организации от КРИБ подкрепят проекта, с идеята да се създаде една по-голяма прозрачност и по-голям контрол за ТЕЛК. От КРИБ настояват да се намали формалното влизане от една схема в друга.

От Министерство на труда и социалната политика (МТСП) подкрепят проекта на постановление на медицинската експертиза.

Асия Гонев от КНСБ счита, че не са стигнали до добър подход, правилни и трайни решения, които да имат доверието на хората. Синдикалната организация настоява да се върви към прилагане и спазване на международната класификация на функционалността, урежданията и здравето (ICF).

От съвета стана ясно, че така направеното искане за изменение и допълнение на Наредбата за медицинска експертиза, че КРИБ подкрепят проекта за постановление на медицинската експертиза, а останалите работодателски организации не я подкрепят. Двете синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха от позиция по въпроса.

На брифинга в Министерския съвет Ася Гонева от КНСБ заяви, че дават право на правителството да поеме своята отговорност дотолкова, доколкото то прави промяната в отговор на организациите на и за хора с увреждания, на техните претенции и искания. Синдикалната организация настоява час по-скоро страната ни да се обърне към ICF системата. От КНСБ настояват да получат анализите със статистика колко хора са засегнати от действието на наредбата.

КНСБ иска да им се предостави и анализ дали няма случаи, при които намалената оценка на вид и степен на увреждане или на неработоспособност не се дължи на мероприятията и леченията, които са прилагани на хората.