Така или иначе се върви към затваряне, въпросът е докога, как и колко ще бъде тежко затварянето. За това предупреди имунологът доц. Велизар Шиваров в сутрешния блок на БНТ и препоръча никой да не бъде учуден от периодично отхлабване и затягане на мерките.

Нашето поведение като общество се промени и е нормално вирусът да има повече възможност да се разпространява сред хората. Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече хора могат да се заразят и да не оцелеят. Около 10% от тежкопротичащите случаи имат вродени мутации, обясни доц. Шиваров.

Засега мерките на глобално ниво ограничават преноса на заболяването между различните държави. Китай приложиха мерки, които обаче не са съвместими с едно демократично общество, изтъкна имунологът.

Взривообразно: 4041 нови случая на коронавирус, 63 жертви

Взривообразно: 4041 нови случая на коронавирус, 63 жертви

210 души са в интензивни отделения...

Той е на мнение, че може да се случи така, че вирусът да премине няколко пъти през населението, в зависимост от трайния имунитет на преболедуване. Определена група от хора имат доказани имунни дефицити, които се проявяват само в контекста на коронавируса. Те могат повторно да бъдат заразени от коронавирус, предупреди доц. Шиваров.

Според него Витамин Д може да преобърне колата в една или друга посока, особено за възрастните хора, които са били по-малко на слънце. При ниски дози не може да се предозира с витамин Д, но не трябва и да се прекалява. Витаминът може да помогне в глобално ниво, но на индивидуално не е нещо, което може да преобърне колата, посочи доц. Шиваров.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%