Министерство на здравеопазването е назначило проверка на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА). Това стана ясно по време на Комисията по здравеопазване в парламента.

На въпрос на ГЕРБ от Костадин Ангелов за липса на важни лекарства в аптечната мрежа - пулмикорт, вентолин и антибиотици за деца, служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев обясни, че работата на системата за оценка (б.а. оценка на лекарства в %) е била променена и така от нея изпадат лекарствата, като сред тях е дори "натриев хлорид". Решението за промяна на оценката на лекарствата е на фирма "Информационно обслужване" и медикаментите спадат от 340 на 60, обясни министърът.

Припомняме, че за част от тези лекарства има системен недостиг, включително и за специализирани лекарства за диабет. За този списък от медикаменти се отнася влизането в сила автоматично на забрана за износ при намаляване на количествата на склад.

МЗ е назначило проверка, която установила, че има недостиг в аптеките, а в складовете - наличност. Решението на кабинета е от понеделник да се събере специализиран съвет.

Според Меджидиев се налагат законови промени. Депутатът от "Продължаваме промяната" Антон Тонев устно подкрепи проверка на системата, поискана от ГЕРБ. 14 депутати от Комисията по здравеопазване гласуваха "за".

С 10% да се увеличат цените на клиничните пътеки - това подготвя служебният кабинет. Целта е да се увеличат заплатите на лекари и персонал в болниците и да се намалят хоспитализациите. Това каза пред Комисията по здравеопазване министър Асен Меджидиев. Той отговаря пред депутатите на актуални въпроси. ГЕРБ, "Възраждане" и ПП попитаха за увеличаване на заплатите в болниците.

"В болниците парите се определят само от здравноосигурителната вноска на всеки един от нас. Така се формира работната заплата - кредити, просрочия", поясни министърът.

В тази връзка предлагаме 10% да се увеличат клиничните пътеки, да може до края на година здравните заведения да им се помогне, каза Меджидиев. По думите му "така ще остане трайно увеличение за следващата година за сектора, ще се помогне за частично намаляване на хоспитализациите.

От БЛС искат в новия Рамков договор да се въведе методика за влизане на действие при наличието на неусвоен излишък. На това Асен Меджидиев отговори, че вторник има надзор на НЗОК, но това искане е включено в НРД. Чрез това и увеличение на клиничните пътеки се прекратява практика непрозрачно да се разпределят излишъците, каза той. Целта е да спазваме всички европейски директиви да се намалят хоспитализациите. Антон Тонев от ПП коментира таргет 1.4 млн. хоспитализации, да се намаляват плавно, без да се шокира системата.

Меджидиев съобщи, че докладваните от него промени са включени във френския и немския модел за остойностяване на труда на лекарите, които България вкарва като промени в Наредбата. До 15 дни промените ще бъдат представени пред НС. От МЗ обещават това категорично да доведе до увеличение на възнагражденията на лекарите.