Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки в зимните ни курорти.

Инспекциите ще се съсредоточат в областите София, София - област, Благоевград и Смолян, където са разположени големите ни зимни курорти.

Ще се проверяват заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, както и такива с дейност кетъринг и предлагащи услугата "ол инклузив".

Ще се следи за произход, правилно съхранение и етикетиране на храните и суровините, срокове на годност, прилагане на системи за управление на безопасността на храните, както и за съответствие на материално-техническата база и оборудване.

Проверките на инспекторите от БАБХ ще продължат до края на зимния туристически сезон. В обектите за обществено хранене се следи и дали служителите притежават висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или имат придобита квалификация в същата област по смисъла на Закона за занаятите. Проверява се и дали заетите в производството и търговията с храни са преминали предварителни и периодични медицински прегледи.

От БАБХ посочват, че областните дирекции по безопасност на храните са направили вече срещи с бизнес-операторите по места преди началото на сезона, където са им били разяснени новостите в законодателството. Тогава им е обърнато и внимание акви са били най-често срещаните нарушения с цел да се гарантира безопасността на туристите по отношение на храненето.