България ще поиска предоговаряне на условията по договора между Европейската комисия и компанията "Пфайзер" за доставката на ваксини срещу коронавирус за тази и следващата година, съобщава БНР.

Позицията на страната ни ще бъде представена от служебния здравен министър Асен Меджидиев в Брюксел по време на заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

Здравните министри от страните от ЕС ще обсъждат мерки, които ЕК следва да предприеме от името на държавите членки относно съществуващите споразумения за закупуване на COVID ваксини.

Пфайзер вдига четворно цената на COVID-ваксината в САЩ

Пфайзер вдига четворно цената на COVID-ваксината в САЩ

Очаква се свиване на пазара

България продължава да настоява за предоговаряне на условията по договора между Комисията и "Пфайзер", като възможните решения са прекратяването му или спешна промяна към значително намаляване на количествата, предвидени в него, както и осигуряване на възможност държавите да поръчват реално необходимите им количества.

Позицията беше изказана от здравния министър по време на среща с европейския здравен комисар Стела Кириакиду.

Д-р Меджидиев е на мнение, че ако това не се случи, предстоящите доставки ще подлежат на бракуване още от момента на получаване.

Според него трябва да се обмисли възможността за обратно изкупуване на ваксините от страна на Европейската комисия.

Европрокуратурата разследва покупките на COVID ваксини в ЕС

Европрокуратурата разследва покупките на COVID ваксини в ЕС

Заради висок обществен интерес