Някои трансплантирани пациенти искат предимство при ваксиниране. Писмото от четири пациентски организации е изпратено до проф. Красимир Гигов, председател на Национален ваксинационен щаб и до д-р Георги Деянов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция Медицински надзор.

В Европа и света вече има готови протоколи за ваксинация срещу COVID-19 на трансплантираните пациенти. В България по приблизителни данни на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" между 650 и 700 пациенти са с органни и клетъчни трансплантации, пише Пенка Георгиева.

Пациентите с трансплантации очакват от Министерство на здравеопазването, НОЩ, Националния ваксинационен щаб - здравните власти да обяснят експертно и мотивирано с коя ваксина могат да се ваксинират трансплантираните и да обявят кога и как да стане това.

За съжаление липсва информация при личните ни лекари за ваксинирането на трансплантирани пациенти, пише Георгиева.

По наша информация от трансплантирани пациенти има вече ваксинирани в САЩ, Гърция, Андора, Великобритания, подготвят се и в Австрия и др.

Трансплантираните пациенти в България живеят в живия живот, а не в изолирана среда. Считаме, че са рискова група понеже ходят всеки месец в болниците за изследвания, като така реално са на първа линия, пишат от организациите.

По тяхно мнение трансплантираните пациенти, в които държавата е вложила и влага много, е необходимо да се ваксинират с предимство.

От организациите са обсъдили с експерти и предлагат да се осигурят правила за ваксинация:

за органно трансплантирани в УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Лозенец", ВМА, УМБАЛ "Света Екатерина", УМБАЛ "Света Марина" - Варна;

за клетъчно трансплантирани - УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", НСБАЛХЗ - Дървеница, УМБАЛ "Света Марина" - Варна.

Писмото е подписано от Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички", Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.