Мобилни манипулационни на територията на страната, които да обгрижват пациентите в малките населени места предлага ИТН с промени в Закона за здравето. Идеята е да има определен брой мобилни манипулиционни в дадена област, като броят им се определя спрямо броя на населението на областта. Това обясни за News.bg народният представител от ИТН Иван Клисурски.

Идеята е да се разработи план график, за да може линейките да обхождат населените места с областта, подчерта той. Мобилните манипулационни ще работят с график от понеделник до петък на 8-часов работен ден. В линейките ще има медицински екип от лекар, медицинска сестра или лекарски асистент при възможност.

Идеята е да се осигури превенция, профилактика и научни медицински проучвания, обясни Клисурски. С информацията от прегледите ще се получат и данни за най-честите заболявания с областта. Това ще спомогне за съставянето на пълна здравна карта, каза още народният представител от ИТН. Освен това ще подобрим значително превенцията и профилактиката, поясни Иван Клисурски.

Медицинската помощ ще бъде безплатна независимо от здравния статус на пациентите. Ще се преглеждат хората за вътрешни болести, ще им се взема кръв за бързи кръвни изследвания и преглед за общо здравословно състояние. Екипът на мобилната манипулационна ще предписва и лечение.

В мотивите към законопроекта бе записано, че голяма част от българското население не се осигурява на законово предадените основания и остава дистанцирано от опазване на здравето си. Също така нивото на профилактиката и превенция при българските граждани е ниско. Много възрастни хора, живеещи предимно в селата, нямат достъп нито до профилактични прегледи, нито до медицинска помощ, а през последните години се наблюдава заселване на много млади семейства в по-отдалечените райони на страната ни, което ще допринесе за превенцията на здравето на децата от тези семейства. Посещението на мобилните манипулационни ще допринесе за навременната и ефективна здравна профилактика при децата.

Предвижда се финансирането на мобилните манипулационни да се извърши чрез пренасочване на процент от акцизния данък, дължим от алкохол и тютюневи изделия. За да се постави началото на мобилните медицински услуги у нас, ще са нужни 25 милион лева еднократно за закупуване на специализирани медицински автомобили. Този разход може да се предвиди с бюджета за 2023 година.

ИТН иска да влезе в сила от 1 януари догодина.