Ясно беше още пролетта, че ще стигнем до такава ситуация - наблюдавахме какво се случва в Италия и Испания. Това заяви шефът на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров в студиото на БиТиВи. Според него не може да се говори за хаос, а за битка - това е ситуацията вътре в болниците. Колегите са затрупани с работа, уморени са, посочи Маджаров.

На въпрос за лутането на линейки от болница на болница и отказа да се приемат пациенти, Маджаров заяви, че не става въпрос за липса на ред и организация, а за неспазването им. Според Наредба 25 болница няма право да отказва прием, преглед и оценка на състоянието на пациент. Някои трябва да понесе отговорност за това, което се случва, категоричен бе шефът на БЛС и отговорността е лична. По думите му процесът на откриване на нови легла трябва да се забърза.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Освен това като много важно Иман Маджаров посочи, че трябва да се върнат правата и правомощията на Бърза помощ. Спешната помощ трябва да бъде най-важната. В последните години тя бе превърната във вечния виновник за всичко.

Триажите пред болниците са едно правилно решение, а личните лекари трябва да работят с бързите антигенни тестове. Такива трябва да има и в Бързата помощ, е мнението на Иван Маджаров.