Никоя ваксина в света, за което и да е заболяване на гарантира на 100% предпазване. Това заяви председателят на БЛС Иван Маджаров в сутрешния блок на БНТ. Всички сигнали водят до притеснение в хората, защото живеем в напрежение от информацията, посочи д-р Маджаров и увери, че на фона на огромните ползи от ваксината, единичните случаи, които и не са доказани за връзка, не би трябвало да притесняват пациентите. "Много по-опасно е да се разболееш, отколкото да се притесняваш от странични ефекти, които са малки при ваксината", изтъкна той.

Д-р Маджаров никога не е обещавал на пациентите си, че ще могат да правят избор на ваксини, а и не мисли, че ваксинацията е процес, при който може да се опише като бакалия, в която са наредени няколко шишета, от които да се избира. Към настоящия момент няма възможност да избираме, а аз си мисля, че и за в бъдеще обществото няма да има възможност да избира, защото ще има различни доставки в различно време, коментира шефът на БЛС.

По данните на информационния портал от началото на имунизационната кампания до днес са ваксинирани 401 309 души. 79 977 от тях вече са ваксинирани с втора доза. Масовата ваксинация върви с ваксината на "Астра Зенека", с която бяха отворени и т.нар. зелени коридори.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

Той отбеляза, че непрекъснато се набират допълнителни данни за ваксините. Ние се основаваме на това, което знаем за ваксинацията преди години и от годините, за които сме използвали различните ваксини, обясни д-р Маджаров.

Лекарите не се отказвали да поставят ваксина, в началото да са били наясно как точно би се случил процесът, тъй като са нужни специални условия за съхранение. По думите му при една добра организация и логистика може да се прилага и РНК ваксина в кабинетите на личните лекари.

Личните лекари отново се редиха на опашки за ваксини от "Астра Зенека"

Личните лекари отново се редиха на опашки за ваксини от "Астра Зенека"

Недоволстват, че чакат по 2 часа на опашка и си тръгват празни

Маджаров няма информация дали ваксинацията е започнала с нужните темпове, защото няма достатъчно ваксини в България. В последната година се случва много добро - с бързи темпове настъпва дигитализацията и използването на информационни услуги в медицината, предупреди д-р Маджаров. В процеса има обаче и заплахи.

Той призова хората да изпращат сигнали, ако усетят, че по някакъв начин са манипулирани.

БЛС предупреждава за мними лекари в платформи за онлайн консултации

БЛС предупреждава за мними лекари в платформи за онлайн консултации

Проверка може да бъде направена в регистъра на Лекарския съюз