Страната излиза от пика на четвъртата COVID вълна, но е рано да се говори за трайна тенденция. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя поясни, че вече има две области, които отново са в жълто на картата. Ситуацията в болниците обаче остава тежка, а през последното денонощие починаха още 88 болни.

Само за ден заболеваемостта в страна спада с 43 единици - от 820 до 777 заразени на 100 000 души. Броят на излекуваните за последното денонощие пък е значително по-голям от този на регистрираните нови случаи.

По тази причина според Христова тенденцията стабилно е надолу. Тя обаче подчерта, че е важно да се знае, че всичко зависи от нас и нашето спазване на мерките.

828 новозаразени и 88 починали с коронавирус за денонощие

828 новозаразени и 88 починали с коронавирус за денонощие

През денонощието са поставени 4 874 ваксини

От здравното министерство засега не предвиждат облекчаване на мерките дори в областите със спад на новите случаи. Това означава, че изискването за зелен сертификат остава в сила и в тях.

От своя страна математикът Лъчезар Томов посочи, че 70-75% от населението може би вече са защитени, но това било с уговорката, "ако сме много оптимисти".

Никой всъщност не може да ви каже кога ще свърши тази епидемия. Не сме наясно доколко имунитетът, който се получава, е траен заради новите варианти", подчерта той.

Николай Витанов: Настоящата вълна може да има втори пик

Николай Витанов: Настоящата вълна може да има втори пик

По думите й за момента вариантът "Мю" за момента не е актуален за България