"Сегашната вълна на COVID-19 ще има поне още един пик". За това предупреди математикът от БАН проф. Николай Витанов пред БНТ. Той припомни, че в края на август месец е предупредил, че много болни не се регистрират, а те не спазват мерки и разпространяват вируса.

Тази вълна съвпада с връщането от отпуски, започването на учебната година и застудяването - все фактори, които допринасят за заболеваемостта, отбеляза Витанов.

"Нищо не казвам, защото кастингът не е свършил", изтъкна проф. Витанов по отношение на четвъртата вълна.

437 новозаразени и 424 излекувани от коронавирус

437 новозаразени и 424 излекувани от коронавирус

Към 13 септември активните случаи са 37 593

Той на мнение, че с мерки вторият пик може да бъде предотвратен. Този вариант на вируса не подбира и удря от 0 до 100 години. "Почина ли пеленаче, има ли заразени бебета", запита проф. Витанов. Кривата на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември ще бъде висока, докато дойде вторичният пик, предупреди математикът.

В студиото на Нова телевизия доц. Любомира Гломб - началник на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ, не беше категорична за нуждата от поставяне на трета доза от ваксината. С течение на времето обаче имунитетът избледнява и може би е добре да се слага и трета доза от ваксината срещу COVID-19. В България обаче този въпрос не е релавантен, той не се отнася за нас. Ние едва се справяме с първа и втора доза, дори "едва" е оптимистично казано, коментира Гломб.

По думите й за момента вариантът "Мю" за момента не е актуален за България.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.4%

Отдавна съм се ваксинирал 50.3%

Може и да побързам, но чакам есента 4.0%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.7%

Само когато стане задължително 12.5%

Аз съм антиваксър 19.1%