Изоставеното в София новородено бебе се намира в Клиниката по неонатология в Университетската детска болница и е в стабилно състояние.

Новороденото момиченце е било открито в градинката зад бл. 329 в столичния кв. „Обеля” в нощта срещу 27 септември към 2 часа. Бебето било голо, оставено на земята между две дървета. То е спасено от съседи, които чули плач късно през нощта и извикали линейка и полиция.

При постъпването си в болницата бебето е било охладено, хипотермично, но със стабилни жизнени показатели, съобщи Ралица Георгиева, началник на Клиниката по неонатология на Университетската детска болница в София, цитирана от БиТиВи. Бебето тежи 2,4 кг. и вероятно е родено около осмия месец.

При изследванията е установено, че има анемия, за която е направено кръвопреливане, има и данни за инфекция, за което е включено антибиотично лечение. Състоянието му е стабилно по отношение на дишането и сърдечната дейност.

По думите на лекаря детето се движи, реагира добре, храни се и докторите имат всички основания да смятат, че при него ще има напълно нормално развитие.

Жената, която е чула и открила бебето, твърди, че познава майката, която живее в същия блок и не е много общителна. До последно е отричала, че е бременна, а вчера се е държала така, сякаш нищо не се е случило.

Предполага се, че тя сама е изродила детето. Вчера тя е постъпила със силен кръвоизлив във Втора градска болница. Тя е на 22 години, а бащата остава неизвестен.

Съдбата на бебето е в ръцете на социалните служби.