Национално проучване, свързано със затлъстяването на децата в училищна възраст, организират от Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве.

През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на относителния дял на децата със свръхтегло в европейските страни. Именно заради това е взето решение да се проведе проучването, съобщава БНР.

Целта му е да направи оценка на развитието на затлъстяването и факторите – семейна и училищна среда, върху първолаците. Подобно проучване се прави за трети път. В него ще бъдат включени 3500 деца на 7 години от 185 родни училища. Проучването е в рамките на "Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата".

Четири са училищата в Ловешка област например, в които ще се прави изследването. Те са в Ловеч, в троянското село Орешак, в Луковит и Ябланица. Ще бъдат направени антропометрични измервания на 80 деца и анкетно проучване в семейството и училището. Проучването ще бъде извършено от експерти на Регионалната здравна инспекция. То ще се проведе от март до май.