Специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна” извадиха 3-килограмова топка от коса от стомаха на 12-годишно дете.

Шефът на отделението д-р Румен Христов призна, цитиран от Дарик, че това е изключително рядък случай. В неговата почти 30-годишна практика по детска хирургия това е първи случай.

Момичето постъпило в МБАЛ „Света Анна”, след като било лекувано в друга болница. Диагнозата му била неуточнена.

Детските хирурзи установили перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар (конкремент, образувал се в гастро-интестиналния тракт от множество погълнати, несмилаеми чужди тела – косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз).

От стомаха на детето хирурзите извадили безоар с размер 26 на 27 см. Оказало се, че чуждото тяло в стомаха на момчето е формирано от собствената му коса. Изяснило се, че детето поглъщало собствените си коси. Година по-рано родителите му го водили по лекари, за да го лекуват от косопад.

Не се знае за колко време се е формирала топката от коси в стомаха на момичето.

Заболяването е много рядко и е известно като Синдромът на Рапунцел. По-малко от 30 такива случая били известни.

Синдромът представлява чревно състояние в резултат на хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия. Страдащите от това заболяване поглъщат толкова много коса, че в течение на годините тя се натрупва и става гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар.

Лечението на заболяването е само хирургично, като човешката коса не може да се храносмиля. Медиците обясняват, че има случаи, в които косата може да обгърне органи и да причини перфорации.

Момиченцето вече е изписано.