Колко често чуваме напоследък споменаването на думата "диабет"? И все си мислим, че това не засяга нас и няма да ни застигне, без да си даваме сметка всъщност, че храната, която приемаме ежедневно, стресът, на който сме подложени, са опасните причинители на тази болест.

По данни на Международната диабетна федерация честотата на заболяването е 8,3% и по прогноза ще надмине 10% към 2035 г. Големият брой неразпознати случаи е важна предпоставка за закъсняване на лечението, вследствие на което се развиват усложнения. Най-често се открива диабет при пациентите във възрастовата група 40-59 г., обаче се наблюдава подмладяване на заболяемостта.

Истината е, че тази болест се открива много често чак, когато се появят усложненията. Обикновено тя се развива години наред и знаците, които дава остават незабелязани. Затова е необходимо да бъдем информирани и съвсем съзнателно да разбираме как начина на живот, който водим, има пряко отношение към здравословното ни състояние. Често си казваме: "Още една вафла или още един шоколад за деня няма да ни навредят". И ако това е наше ежедневие изобщо не съзнаваме рисковите, които поемаме.

Кои са предвестниците за риск от диабет

Предиабетът се характеризира с нарушен глюкозен толеранс (непостоянни повишения на кръвната захар). Типични за него са и повишените нива на холестерол и триглицериди, високото кръвно налягане, затлъстяването.

Инсулиновата резистентност е състояние, в основата на което е лошото усвояване на инсулина от клетките. Клетките ни притежават рецептори, които да разпознават инсулина, който им сигнализира, че им носи глюкоза, т.е. енергийна храна. Прекомерното количество мазнини, които приемаме чрез храната, нарушава действието на рецепторите, които "познават" инсулина и приемат глюкозата.

Така кръвта става наситена на глюкоза, но клетката остава гладна, което е сигнал за организма да произведе още инсулин и да попълни енергийните си нужди с още храна. Така се попада в клопка - от една страна имаме налице напълняване, повишени нива на триглицериди, които повреждат рецепторите на клетките за инсулина, а от друга - изпитваме постоянен глад и допълнително натоварваме процеса.

Това постепенно изтощава панкреаса и намалява неговите способности, което води до настъпването на диабет тип 2. Ако е в слаба форма инсулиновата резистентност, може лесно да се овладее и да не се стигне до диабет. Признаците за инсулинова резистентност са: променлив, обикновено засилен апетит, двупосочни промени в нивата на кръвната захар, напълняване.

Обездвижването, употребата на алкохол и затлъстяването увеличават риска около 10 пъти. Захарният диабет нерядко има и психосоматична причина. При силен или хроничен стрес се увеличава продуцирането на адреналина и кортизола, които повишават глюкозата. Честото излагане на стресови фактори може да причини както инсулинова резистентност, така и да намали способността на организма да произвежда адекватни количества инсулин.

Важно е навреме да обръщаме внимание на знаците, които организмът ни дава и да предприемаме адекватни мерки.

Диабефор Глюко допринася за поддържането на нормална концентрация на глюкоза в кръвта и за нормалния метаболизъм. Съдържа патентован екстракт Silbinol от билката Птерокарпус и Хром от обогатени дрожди. Диабефор Глюко подпомага нормалните нива на холестерола и триглицеридите. Благоприятства поддържането на нормално тегло и чувствителността на клетките към инсулина. ДиабеФор Глюко е напълно натурален. Не съдържа изкуствени и животински продукти, оцветители и консерванти. Заради липсата на странични ефекти, може да се приема продължително време. Можете да намерите в аптеките и без рецепта!

Повече информация можете да намерите тук.