Захарта отдавна е заклеймена за изключително вредна, точно както и солта. Разбира се, нищо в прекалени количества не е полезно, но не може съвсем да се лишим от някои основни съставки, като тези двете.

Най-честите вреди от прекомерната консумация на захар са повишаването на риска от ракови заболявания и наднормено тегло. Но има и още една негативна страна, която разкриват специалисти по здравословно хранене.

Снимка 349951

Източник: iStock

Захарта води до преждевременно състаряване на кожата. Тя оказва не по-малко влияние върху лицето, не само върху талията ни. Захарните молекули от храните, които консумираме, влизат във взаимодействие с колагена в нашата кожа.

Този процес е известен като гликация. В резултат на него, кожата става по-нееластична, появяват се повече бръчки, които стават и все по-дълбоки.

Повече сън за по-малко захар

За захарта, недоспиването и затлъстяването

Връзка между консумацията на сладко и недоспиването

Според проведено изследване с 453 участници, публикувано от Daily Mail, тези, които консумират повече месо, мазнини и захар, изглеждат по-състарени от останалите, наблягащи на рибата и зеленчуците. И основната причина за този извод са именно захарите.

С възрастта, в организма ни има все по-голяма концентрация на крайни продукти от разширена гликация (AGE). Те носят вреда не само върху кожата и добрия външен вид, но и върху здравословното ни състояние.

Снимка 349953

Източник: iStock

Въпреки че последствия като сърдечни заболявания и диабет често ни карат да се замислим за начина си на живот едва след като е станало късно. От тази гледна точка, суетата е положително качество, защото ако забележим, че остаряваме преждевременно, значи е добре да редуцираме количеството приемана захар.