Съветникът на Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев иска да се включат още няколко ваксини в задължителния имунизационен календар, но те да са по желание и да се заплащат от обществени фондове.

В предаването "Твоят ден" на "Нова нюз" той предложи: родител, който откаже безплатна имунизация, да поеме писмена отговорност. И сега родителите, които отказват ваксина на децата си, се подписват с причина за отказа при личния лекар.

Лекари призовават за три ваксини: морбили, хепатит В и полиомиелит

Лекари призовават за три ваксини: морбили, хепатит В и полиомиелит

Разпространение на морбили в Европа отбелязват специалистите, риск и заради бежанците

"Как няма да ваксинираш момче за заушка, да остане безплодно? Или момиче за рубеола? Като забременее, да роди увредено дете? Дифтерията и детският паралич също могат да бъдат предотвратени. Колкото по-тежка е една инфекция, толкова по-ефективна е ваксината. Микробът, който я причинява, е генетически еднороден, когато е смъртоносен. Хубавата ваксина предпазва от заразяване - говорим за тетанус, дифтерия, детски паралич, детските шарки", поясни той.

Кантарджиев обясни и ситуацията с разпространението на COVID-19 в момента. Подвариантът "Арктурус" действа сега, като причинява конюктивит за 4-5 дни.

Arcturus - новият вариант на COVID-19 лек и сред децата

Arcturus - новият вариант на COVID-19 лек и сред децата

Тодор Кантарджиев съветва за ваксина срещу варицела

По думите му последните седмици област Смолян е с три пъти по-висока заболеваемост в сравнение с околните региони, на следващо място по заболяваемост е Кюстендил.

"Коронавирус стана генетично разнороден и ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко прекарване", подчерта той.