Започна Европейска имунизационна седмица на Световната здравна организация - от 23 до 29 април. Нейната цел е да се подобри ваксинационният обхват поради отчетения спад по време на пандемията от COVID-19.

Целта на кампанията е да напомни, че ваксините са основното средство за ограничаване на животозастрашаващи инфекциозни заболявания и че навременното им поставяне спасява животи.

Масовата имунизация изгражда колективен имунитет, който от своя страна предпазва хората, които не могат да бъдат ваксинирани поради различни причини.

Акцентът на кампанията са децата, които са не са ваксинирани, което ги поставя в риск от заразяване с ваксинопредотвратими заболявания.

Акцент се слага върху три вида ваксини - срещу полиомиелит, морбили и Хепатит B.

Недоверието срещу COVID ваксините се пренесло и при ваксинационния календар

Недоверието срещу COVID ваксините се пренесло и при ваксинационния календар

Държавата да насочи усилия към ваксинацията срещу варицела и морбили, иска Меджидиев

В пресклуба на БТА д-р Лили Маринова, епидемиолог, зам.-директор на СРЗИ, обясни, че българският имунизационен календар е добър и трябва да се спазва стриктно и по дати от родителите.

Тя призова за постигане на обхват срещу полиомиелит още при малки деца. Експертът акцентира, че у нас има недобро покритие за за възрастни с ваксина срещу тетанус и дифтерия.

Маринова похвали и ваксините срещу папилома вируси, които водят до рак на маточната шийка.

"Един на всеки пет развива сериозни усложнения, инфекции и смърт. Децата до 5 г. имат сериозни усложнения. При бременни жени без имунитет има риск от аборт и раждане на недоносени деца", поясни тя.

С първа доза има незадоволителен обхват в България, категорични са експертите.

Ваксината срещу вирусен хепатит тип В е 90% ефективна ваксина, над 90% от възрастните се възстановяват в рамките на 1 г., но 90% от бебетата и 50% от децата под 5 г. развиват хронична инфекция за цял живот, която води до рак на черния дроб.

Имунизация се прилага при новородените, за изграждане на пожизнена защита, посочи Маринова. Тя уточни, че в София град има добър обхват с имунизация с първи прием - 95%.

67 милиона деца са пропуснали рутинни ваксинации заради COVID-19

67 милиона деца са пропуснали рутинни ваксинации заради COVID-19

УНИЦЕФ се тревожи, че светът е загубил доверие във важността на ваксините при деца

Д-р Ирина Гайтаневска - епидемиолог, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в СРЗИ, се спря на обхвата от морбили. Тя посочи, че за 2021 г. в Европа са загинали 128 000 души от болестта. През 2023 г. има ръст на ваксинациите, но в България все още обхватът не е задоволителен.

Заболяваемостта отново се увеличава в Европа и децата трябва да се имунизират, призова специалистът.

Д-р Вяра Георгиева - епидемиолог, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в СРЗИ, добави, че опасност от заразяване представляват бежанците, които идват от рискови дестинации.

Д-р Гергана Николова, личен лекар и член на УС на БЛС, добави, че лекарите се борят с антиваксърите, които стават все повече. Тя се спря на препоръчителните ваксини - например срещу рак на маточната шийка България има най-ниско покритие в Европа - 1%.

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС, каза, че антиваксърските мрежи създават голям проблем.

България няма политическа воля и административна база, която да позволява на личния лекар да действа по какъвто и да е начин, ако пациентът откаже да бъде ваксиниран.

Той поиска и ваксината за варицела да влезе в задължителния имунизационен календар.