Хората по целия свят са загубили доверие във важността на рутинните ваксинации в детска възраст срещу смъртоносни болести, като морбили и полиомиелит, по време на пандемията от COVID-19. Това се посочва в нов доклад на УНИЦЕФ, цитиран от "Ройтерс".

В 52 от общо 55 изследвани държави общественото мнение за детските ваксини е намаляло между 2019 г. и 2021 г.

Данните са "тревожен предупредителен сигнал" за нарастващо колебание относно ваксините на фона на дезинформация, намаляващо доверие в правителствата и политическа поляризация, предупреждава агенцията на ООН.

"Не можем да позволим доверието в рутинните имунизации да се превърне в поредна жертва на пандемията", заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ. "В противен случай следващата вълна от смъртни случаи може да бъде от повече деца с морбили, дифтерия или други предотвратими болести", предупреди тя.

УНИЦЕФ посочва, че промяната във възприятието е особено тревожна, тъй като идва след най-големия устойчив спад в детската имунизация при цяло поколение по време на прекъсванията заради пандемията от COVID-19.

Около 25 милиона деца са пропуснали рутинната си ваксинация заради COVID-19

Около 25 милиона деца са пропуснали рутинната си ваксинация заради COVID-19

Това може да доведе до загуба на детски животи

Общо 67 милиона деца са пропуснали една или повече потенциално животоспасяващи ваксини по време на пандемията и усилията за наваксване досега са в застой въпреки увеличаващите се епидемии.

Според доклада на УНИЦЕФ картината относно доверието във ваксините варира в световен мащаб.

В страни като Папуа Нова Гвинея и Южна Корея съгласието с твърдението, че "ваксините са важни за децата" е намаляло с 44%, докато в Гана, Сенегал и Япония спадът е с повече от 1/3. В Съединените щати съгласието с това твърдение е намаляло с 13,6%. В Индия, Китай и Мексико доверието като цяло остава на същото равнище или се повишава.

Докладът подчертава, че доверието във ваксините може лесно да бъде променено и е възможно резултатите да не показват дългосрочна тенденция.

Въпреки спада в доверието, над 80% от респондентите в почти половината от анкетираните страни все още са на мнение, че детските ваксини са важни.