Намаляват срока на карантината. Налаганата изолация за положителните болни от коронавирус може да бъде намалена от 10 на 7 дни, карантината за контактни лица - от 7 на 5 дни. За лица, които са в рамките на 3 месеца след последна имунизация - пълна или бустерна доза, както и преболедувалите, изобщо да не се налага карантина. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти на първия брифинг след обявяването на нов епидемичен щаб, който създаде служебният здравен министър. Той ще заседава всеки вторник и ще обявява мерки.

Новите такива влизат в сила от четвъртък и ще важат до следващата седмица.

За хората, които сега са под карантина, също ще бъде намален срокът за изолацията, като ще се възползват от новите срокове. В САЩ няма задължителна мярка, а всички са препоръчителни, но се спазват на 99%, даде пример Кунчев.

Няма да се изисква антигенен тест за прекратяване на карантината. Има ситуации и отделни случаи, при които ще има по-дълго боледуване и по-дълго носителство. Световните данни показват, че активно заразният човек е опасен за околните в над 90% от случаите до петия ден, а и ще бъде хоспитализиран в болница до пълното си оздравяване.

Към настоящия момент мерките остават такива, каквито са и, ако продължи този спад в София и в страната, може да се обсъди намаляване и премахване на част от допълнителните ограничителни мерки, като например носенето на маски в градския транспорт.

Намаляват срока на ковид карантината

Намаляват срока на ковид карантината

Вече не РЗИ ще решава за мерките, а отново министърът на здравеопазването

Другите мерки, които са дезинфекция и отстояние, ще останат - така или иначе след коронавируса ще дойде и грипът, а тогава ще започне отново да се говори за имунизация, за спазване на мерките и за гласуването на изборите, обясни Кунчев.

Около 12% е спадът в данните на коронавирус за цялата страна и над 24% за София.

Всички РЗИ-та разполагат с безплатни антигенни тестове за COVID-19, центровете са открити. Ваксинационните центрове пак работят, увери служебният здравен министър проф. Асен Меджидиев.

Предстои да се подпише новият анекс към Националния рамков договор със НЗОК, но все още текат преговорите между Касата и БЛС. Когато бъде подписан анексът - до края на седмицата или в началото на следващата седмица - с него ще се възстановяват парите със задна дата на лекарите, които ваксинират.

Електронните направления на джипитата също се очаква да бъдат пуснати, за да насочват хората, които имат симптоми на вируса, за тестване с антигенен тест. Издадена е заповед на министъра на здравеопазването да няма ограничения при използването на флаконите с ваксината и да не се чака да се съберат 5 човека за един флакон. Дори с един флакон трябва да може да се ваксинира и един човек, а дори и след това да се изхвърли, посочи той.

Меджидиев увери, че има ваксини, като не се налагат никакви ограничения. Той няма да убеждава хората да се ваксинират, но ще предостави максимална възможност на обществото да се ваксинират и тестват, който пожелае.

Той е доволен, че има спад на заболелите хора и че има спад на смъртността. Това показва, че дори с разхлабването на решенията на експертният съвет към Министерство на здравеопазването са адекватни, доволен е служебният здравен министър.