Специализиран кабинет за консултации по кърмене отвори врати днес в АГ болница "Майчин дом". В него консултации ще получават настоящи и бъдещи майки по всички въпроси, свързани с естественото хранене на новородените.

Кърменето е като танца за неонатолога и председател на Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" д-р Анета Попиванова - първо трябва да научиш стъпките и да бъдеш подкрепен, за да продължиш да танцуваш.

Майките не са достатъчно добре информирани за недостатъците, до които води отказът от кърмене. В новия кабинет родилките ще научат как се позиционира бебето, кои са критериите за добро засукване, как майките да получат увереност за това, че тяхното бебе получава достатъчно мляко.

В идеите на много хора дали една жена ще си кърми бебето, или ще го храни с адаптирано мляко е практическо едно и също, а това изобщо не е вярно, категорична беше Попиванов. Проблематични се оказват и хормоналните проблеми, които настъпват в гърдата и адаптацията на бебето към самостоятелен живот.

"Отдавна трябваше да имаме такъв кабинет. По начало жените имат нужда от подобна помощ и подкрепа", посочи специалистът. Според нея колкото повече помощ и подкрепа получи майката, както по време на престоя си в болница, така и в първите седмици след раждането, толкова по-голям е шансът за успешно кърмене.

Оказва се, че малко жени са запознати с процеса. По думите на неонатолога кърменето изисква усилия и не означава само хранене. Има сериозни психологически аспекти, свързани с изграждането на емоционални връзки между майката и бебето. Преди раждането е добре да има консултация заедно с партньора, който да ориентира майките какво ги очаква, съветва тя. Една такава консултация отнема между час и час и половина.

Д-р Попиванова съветва винаги когато има въпрос, младите майки да търсят отговора при компетентни хора, преди въпросът да стане проблем.

За Мария Василева, майка на новородено, кабинетът е добра инициатива на болницата и ще оказва голяма подкрепа на родилките. По думите й знанията на теория всъщност се прилагат различно на практика и при всяка жена е различно. "По книгите няма как да видиш своята физиология и как нещата ще се случат конкретно с теб", каза още тя. Получих подкрепа да се чувствам спокойна и да премина през началния етап на кърменето, разказа майката Мария Василева. Тя е убедена, че не е задължително да има болка, а ако всичко се случва, както трябва, болка няма да има.

В Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август консултациите ще бъдат безплатни и ще се провеждат с предварително записване. В останалото време посещенията ще струват на родилките 40 лв. За консултации в новия кабинет вече са се записали осем жени, информира д-р Попиванова.