Няма намаление на средствата, които са предвидени за направления за второто тримесечие на 2017 г. Това заявяват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след като и от Българския лекарски съюз излязоха с позиция, че има липса на направления в някои области.

Според изявлението на НЗОК не отговаря на истината твърдението, че с 20% са намалени регулативните стандарти на общопрактикуващите лекари и на лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ в сравнение с първото тримесечие на 2017 г.,

"Некоректността на информацията се потвърждава от справките в информационната система на институцията за отпуснатите направления за първото и за второто тримесечие на т.г. за изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) и за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП)", заявяват от Касата.

От НЗОК посочват и цифрите - отделени са 1 613 131 лв и за двете тримесечия. 

НЗОК отпуснала 20% по-малко направления на личните лекари този месец

НЗОК отпуснала 20% по-малко направления на личните лекари този месец

Това спъва пациентите да направят профилактичните си прегледи

За първото тримесечие на 2017 г.- са първична извънболнична медицинска помощ са отпуснати 1 366 140 лв, а за второто тримесечие - 1 363 485 лв.
За специализирана извънболнична медицинска помощ цифрите са 246 991 лв за първото тримесечие, а за второто тримесечие - 249 646 лв.