Министерството на здравеопазването осъжда категорично действията на антиваксърите във Варна.

Вчера група антиваксъри нападна медицински екип на мобилен пункт за ваксинация, като медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

Като министър на здравеопазването Стойчо Кацаров настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.

"Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират", заявяват в позиция от МЗ.

От ведомството обясняват, че се противопоставят категорично на такива действия и "заради самите тях" - антиваксърите, тъй като утре, когато същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от същите тези медици, които вчера са обругали, да им осигурят най-доброто лечение. Лекарите няма обаче да могат да им го осигурят, ако им пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки.

От МЗ напомнят, че по същото време, когато антиваксърите нападнаха мобилния ваксинационен пункт, близо 5000 души са се лекували в болниците в страната, а 390 се намират в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани.

По същото време в София се състоя т.нар. Марш на свободата и свободните хора, който беше против мерките и против задължението за имунизация.

Десетки маршируват в София срещу мерките и лъжата COVID

Десетки маршируват в София срещу мерките и лъжата COVID

Той е под наслов "Световен марш за свобода"

"Дълбоко осъждаме лекари да бъдат нападани при изпълняване на трудовите си задължения. Всеки в тази държава има право да избира да бъде или да не бъде ваксиниран", остро осъди вербалната атака в морската столица заместник здравният министър Тома Томов. Атаката срещу медиците била само вербална, потвърди той, но екипът бил "доста напрегнат" и отказал да продължи работата си по ваксинация.

"Много вероятно е, поне по предварителни данни, тези хора да са били с различни разбирания от статуквото, т.е. не са одобрявали ваксинационния процес", добави зам.-министърът, който присъства на откриването на учебната година на УНСС.

Малко по-късно през деня от Районната прокуратура - Варна съобщиха, че са се самосезирали след публикации в медиите по случая.

Проверката има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление. Установяват се свидетели и очевидци на случилото се. Установяват се също камери, разположени в близост, които да са заснели случката.

Николай Витанов очаква втория пик на четвъртата вълна през октомври

Николай Витанов очаква втория пик на четвъртата вълна през октомври

Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война

Припомняме, днес България премина границата от 20 000 починали вследствие на коронавирусната инфекция. С починалите през последното денонощие, жертвите на епидемията у нас са 20 028 души. За 19 септември положителните случаи са 9.66% от направените общо проби.