Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица. Това увери здравният министър Кирил Ананиев депутатите от Здравната комисия в парламента.

"Има явно неразбиране или неправилно тълкуване на т.нар. индикативни стойности. Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица. Индикативните стойности не ограничават лечението на пациентите, а обратното - служат единствено и само за нуждите на контрола. Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение", увери Ананиев.

БЛС не е договарял лимити на лъчетерапията

БЛС не е договарял лимити на лъчетерапията

И новият шеф на БЛС е категорично против въведената здравна карта.

След анализ на данните на Здравната каса се установи, че броят на пациентите през 2017 г. е бил 12 393. За 2018 г. прогнозно се очаква през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1 313 пациенти повече. "Средствата, които са осигурени за 2018 г., са със 7 600 000 лева повече от 2017 г. или 29 500 000 лв.", заяви Ананиев.

"За да няма допълнително напрежение занапред, Здравната каса изпрати писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси, с което им нареди индикативните стойности, определени за юни, да се отменят. За месеците до края на годината нямаше предвидени индикативни стойности за брой пациенти, имащи нужда от лъчетерапия", поясни още Кирил Ананиев.

НЗОК уверява, че не ограничава лъчетерапията

НЗОК уверява, че не ограничава лъчетерапията

Уточняват, че рамковия договор въвежда разрешителен режим в РЗОК

Той посъветва представителите на медицинското съсловие, в това число и националните консултанти да обсъждат с НЗОК възникнали проблеми от прилагането на Националния рамков договор. На среща в понеделник в Здравната каса са поканени националният консултант по лъчелечение, лекари, както и представители на пациентски организации. На срещата ще обсъдят на съвместни дейности през 2018 г., допълни министърът.