Въпросите трябва да ги задавате към новия министър на здравеопазването, аз мога да ви кажа само как да се създава необходимата организация. Така бившият здравен министър Кирил Ананиев коментира в сутрешния блок на Нова телевизия предприетите мерки срещу коронавируса.

Болниците и леглата не могат да изчезнат, въпрос на организация е, увери той. Всеки един директор на болница носи отговорност за случващото се в болницата му.

Ананиев посочи, че проблемът с медицинските сестри е отдавна.

Първото нещо като станал здравен министър е среща с образователния министър с молба следващата учебна да се увеличава приема.

"Не мога да се упрекна, че не съм го видял този проблем и не съм предприел мерки. Заплатите наистина са ниски, но увеличаването не може да стане централно през правителството, а може да стане единствено и само през модела на финансиране на лечебните заведения", уточни Ананиев.

За времето, в което е бил здравен министър още с обявяването на извънредното положение е издадена заповед за 180 болници, които да лекуват и наблюдават болни, носители на коронавирус, напомни още Ананиев.

За да се подготвим за есенно-зимния сезон, той е издал втора заповед, с която е задължил директорите на РЗИ да създадат необходимата организация - болници, легла, медицински персонал, само че на базата на регионалните потребности, за да не остане "човек, който да бъде обслужен".