Дайте да не говорим за рекорди в бюджета на НЗОК за 2021 г., защото средствата не са повече, а дори са по-малко. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в сутрешния блок на БНТ.

Според него в бюджета липсва справедливост в механизмите за разпределение. В началото на ноември синдикатите и работодателите трябва да договорят нов колективен трудов договор, за да могат да се задържат младите лекари и медицински специалисти, уточни д-р Кокалов.

Той посочи, че общопрактикуващите лекари изобщо не са изоставали в заплащането. Абсолютно всички бюджети са нараснали и много е важно освен дисциплината да има известна солидарност и морал, защото всички хора имат нужда от средства, подчерта д-р Кокалов.

Резервът на НЗОК винаги се използва след април месец, но това става в зависимост от натоварването в отделните сфери. Средства има, хората могат да работят спокойно, но начинът, по който се разпределят средствата, трябва да бъде променен, настоя д-р Кокалов.

Това, което зависи от Касата, ще бъде изплащано в срок, има достатъчно средства, увери вицепрезидентът на КНСБ.

По отношение на проблема в борбата срещу коронавируса с леглата и медиците, д-р Кокалов увери, че и пари, и легла, и болници срещу коронавируса ще има. Докато липсата на персонал не е от вчера, а причините за това вече били известни, обясни Кокалов. По думите му коронавирусът е показал, че държавата трябва да се намеси активно в здравеопазването. Държавата по принцип в такива моменти трябва да се намеси, изтъкна вицепрезидентът на КНСБ.

Здравната вноска е свързана с доходите на населението и с приходи, необходими на държавата. Няма как, ако не се вдигнат доходите, да бъде вдигната здравната вноска, посочи д-р Кокалов. Като премине кризата с коронавируса, вдигането на здравната вноска може да започне плавно. Начинът на финансиране в здравеопазването трябва да се промени, настоя вицепрезидентът на КНСБ.