Няма нужда всеки да се изследва за коронавирус. Това заяви националният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев преди Съвета по сигурността, посветен на заразата с вируса. Първоначално съветът бе насрочен за утре, но изтеглен за днес.

От областите в Италия, които са засегнати, не излиза никой, стана ясно от думите му. Около 50 са българските граждани, които живеят там и никой от тях не се е върнал в България.

Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично, обясни Кунчев. С тях пътуват между 4 000-5 000 души. Няма смисъл , според него, те да се изследват, ако нямат симптоми.

Прегря горещият телефон на МЗ заради коронавируса

Прегря горещият телефон на МЗ заради коронавируса

Хората питат най-често за ограничитлни мерки за пристигащите от Италия

Връзките между Италия и България са значително по-интензивни, отколкото с Китай, изтъкна обаче той. Първата контрола, която се прави на летището, по думите му, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия реакцията да е бърза и да не позволим разпространение вътре в страната, препоръчва Кунчев.

Припомняме, че вчера Италия постави под карантина градове заради коронавируса, а днес стана ясно за вече шеста жертва на коронавируса в Италия.

И професор Тодор Кантарджиев посочи, че човек се изследва само, когато има симптоми - температура и начална пневмония. При здрав човек пробите са отрицателни и няма никакъв ефект. Изследването е безплатно, извършва се в Националния център по заразни и паразитни болести, където се вземат проби от пациенти в болници. Изследването се прави след лекарско предписание и то на лежащо болни пациенти.

У нас са взети за изследване 30 проби и всички те са отрицателни. Човек, който не е развил заболяването, не може да се изследва, уточни Кантарджиев. Никъде по света не се изследват всички хора, връщащи се от чужбина и здрави, поясни той. Тестът не може да докаже вирус, ако той е в малки количества и не е предизвикал заболяване, по думите му.

Имало голямо желание сред завръщащите се от чужбина да се изследват.