Определени спешни центрове да поемат пострадалите при тежки инциденти, както и на спешните случаи в София по принцип.

Това предлагат от Столичната Лекарска Колегия на БЛС в писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова и здравния министър Кирил Ананиев.
Писмото е изпратено и до д-р Дечо Дечев - управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

От Столичната лекарска комисия предлагат тези центрове за София и София-област да бъдат УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", ВМА, УМБАЛ "Св. Анна" и УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Припомняме, това бяха болниците, които поеха ранените от катастрофата край Своге от 25 август т.г.

21 са ранените в катастрофата край Своге
Обновена

21 са ранените в катастрофата край Своге

Четирима от пострадалите са с опасност за живота

Предложението за фиксираните спешни центрове при мащабни бедствия, аварии и катастрофи е взето на заседание на управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС, проведено на 3 септември.

Причината за предложението е продиктувана от невъзможността за предвиждане на бедствени ситуации, аварии, пътно-транспортни инциденти със значителен брой пострадали на територията на вече многомилионна София. Това налага изграждане на ясна стратегия за организация, координация и логистика при оказването на спешна медицинска помощ в такива ситуации, пишат столичните лекари.

Те предлагат да се идентифицират лечебни заведения с непрекъснат режим на работа. В тях да има интердисциплинарни екипи, които покриват необходимите за обслужване на политравматични пациенти, специалности и звена за интензивно лечение с различни профили. Лекарите искат да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София- област.

Целта е да има равномерно, точно, ясно разпределение на спешността.

За тези центрове е необходимо подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена - както по между им, така и със спешния телефон 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС и изграждане на call-центровете в болниците, предвиждат лекарите.

За да бъде изградено подобно координирано спешно звено, медиците искат:

  • Да се обезпечи необходимото доoкомплектоване с апаратура на съответните болници, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ.
  • Да се създаде и поддържа болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база.
  • Да се осигури безлимитна дейност на конкретните медицински заведения.
  • Да се наложи строго регаламентиран ред за комуникация и координация между ЦСМП и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ.
  • Четирите фиксирани центъра да осигурят денонощно покритие от необходимите мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24-часова спешна дейност.

Писмото е подписано от д-р Асен Меджидиев - председател на Столична Лекарска Колегия на Българския лекарски съюз (БЛС).