Днес са изследвани 129 проби за коронавирус в четирите лаборатории - ВМА, Националната референтна, Стара Загора и Варна.

17 са новопотвърдените проби през днешния ден. Така общият брой на установените случаи в България става 127. От тях има и трима души, които са починали. 

Положителни резултати има в София - шест в Националния център и седем във ВМА, както и 4 положителни проби във Варна. И четирите лица са контактни на вече установени пациенти и са от Добрич. Така към картата със заразата се прибавя и 10-тия областен център в България.

Установените пациенти са в добро състояние. Има само един в тежко към критично състояние - това е интубирания пациент в "Пирогов". Потвърдена е и положителната проба на пациента беглец, който пиян полицията го откри на Централна гара.

Изграждат КПП-та на областните центрове

Изграждат КПП-та на областните центрове

Забраняват на хора под 60 г. да посещават аптеки и хранителни магазини от 8:30 до 10:30 ч.

Една добра новина съобщи и шефът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски - утре ще бъде изписана една пациентка от ВМА, която вече е дала две поредни отрицателни проби за коронавирус. Бързият тест е показал, че в кръвта й има антитела, т.е. тя е прекарала болестта. Пациентката може да се счита за излекувана. Други двама пациенти във ВМА все още са с положителни проби и не могат да бъдат изписани.

На брифинга бяха обявени и нови мерки за ограничаване на движението най-вече на възрастните хора, но и на младите и работещите.

"Учените се лутат и все още няма ясни правила за лечение на коронавируса", обясни генерал Мутафчийски на въпрос с какво са лекувани пациентите във ВМА, включително и пациента, който предстои да бъде изписан утре със статус излекуван.

Той отново напомни, че всички мерки са насочени към опазването на възрастните хора.

Мутафчийски отново коментира и писмата с упрек "Оставете ни да живеем", които е получил, на които може да отговори само с "Оставете ни да ви спасим".

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Такава заповед издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

На въпрос за лекарството против коронавирус инфекция и възможностите за снабдяването на България, той отбеляза, че от една седмица се водят разговори, които ще имат добър ефект за фирми, които се занимават с дистрибуция за намирането на препарат. Лека се произвежда само във Франция и в капацитет 1 милион дози месечно.

Мутафчийски използва случая на благодари за дарението, което председателя на КРИБ Кирил Домусчиев е уверил, че ще направи.

500 легла в "Арена Армеец" могат да поемат болни от коронавирус

500 легла в "Арена Армеец" могат да поемат болни от коронавирус

В другите големи градове също имало подобни зали

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени.

19 март - 18 нови, 110 установени, трета жертва.

20 март - 17 нови, 127 установени.