"Докато преди два месеца аз самата казвах, че още няма мутации, сега вече те са описани и то съвсем подробно. Това е сравнително късен период за настъпване на мутациите при коронавирус, което означава, че ще намалее неговата инфекциозност и интензитет".

Това коментира пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

За предстоящи втори пик на коронавируса проф. Аргирова вижда нещата като отделни малки огнищни епидемии. Ако някъде се появи лице, което излъчва вируса, би могло да се очаква заразяване, но то няма да бъде в тази мащабност от последните месеци, изтъкна тя.

По думите ѝ има няколко фактори, заради които коронавирусът бил толкова бързо овладян у нас. Той навлезе у нас малко по-късно за разлика от други страни. Разбира се, важни са и мерките, които бяха взети навреме от правителството и оперативния щаб, уточни проф. Аргирова.

,,Разпускането на мерките е много важен въпрос, който не бива да ни прави безотговорни. Отхлабването трябва да става бавно и постепенно, но някои хора решиха, че вече всичко е отминало'', каза още проф. Аргирова и отбеляза, че най-важна остава личната хигиена на всеки един от нас.