"Много лъжи се изговориха в публичното пространство. Това е добре скалъпена история от министър Стойчо Кацаров. Той си има списък от президента, по който работи, кои хора трябва да махне", каза проф. Костадин Ангелов, бивш здравен министър и депутат от ГЕРБ в "Лице в лице" относно информацията за влошеното финансовото състояние на Александровска болница, докато лечебното заведение е било под негово ръководство.

По думите му той е наследил болницата с 30 млн. лв. задължения.

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Стойчо Кацаров смята да сезира прокуратурата

Той обясни, че предстои да заведе съдебни искове, но не даде информация срещу кого и с какви обвинения. Според него прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство след одита на Министерството на здравеопазването за Александровска болница, защото няма злоупотреби. "Парите са в болницата. През последните години са направени капиталови вложения за над 40 млн. лв. 20 млн. лв. собствени средства са инвестирани в рушащите се сгради на тази болница и още 12 млн. лв. в апаратура".

Ангелов дал съдбата на Александровска в ръцете на кредиторите ѝ

Ангелов дал съдбата на Александровска в ръцете на кредиторите ѝ

Само за последната 1,5 година е натрупана загуба в размер на 10 621 000 лв.

Костадин Ангелов обясни, че от 2012 г. до 2020 г. има и нарастване на възнагражденията в лечебното заведение - от 800 на 1700 лв. са се повишили средните брутни работни заплати.

Той твърди, че сегашното управление цели да съкрати легловата база в Александровска болница, за да се освободи капацитет за нова частна болница в село Казичене.