Служебният здравен министър Стойчо Кацаров ще сезира прокуратурата, но ще настоява и от настоящия Съвет на директорите на Александровска болница да предяви регресен иск към предишните ръководства, които са сключили заробващи договори.

Припомняме, Александровска болница завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. През 2013 година, когато Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата и след това болницата започва да трупа дългове. По-рано тази сутрин от МЗ разпространиха информацията, че към юни 2021 г. натрупаната загуба е 69.8 млн. лв., а предишното ръководство е сключвало неизгодни договори за разсрочване на задълженията.

Ангелов дал съдбата на Александровска в ръцете на кредиторите ѝ

Ангелов дал съдбата на Александровска в ръцете на кредиторите ѝ

Само за последната 1,5 година е натрупана загуба в размер на 10 621 000 лв.

"Болницата е изправена пред фалит", предупреди Кацаров, който недоумява как по такъв начин може да се оперира с болницата и да се сключват такива договори.

"Какъв коментар? Вие сте видели числата и това е състоянието на болницата, заяви Кацаров и добави, че сумата е съпоставима със сумата, която се плаща за медиците на първа линия. По думите му, когато се договаря разсрочване на дълговете, се договарят по-добри условия, за да могат да се платят. Договаряни са разсрочвания при по-лоши условия с невероятни лихви, посочи Кацаров.

Той отклони въпроси смята ли, че има умисъл в действията на Костадин Ангелов. "Това са фактите - огромни дългове и болница, докарана до фалит. Това е нейното състояние и в продължение на 6 години са натрупани огромни дългове, огромни дългове", възмутен е Кацаров.

Стойчо Кацаров посочи, че когато се говори за болнична помощ, първото нещо, за което се сещаме е Александровска болница. Отговорността за състоянието на болницата е на господин Ангелов и правителството на ГЕРБ, което го е назначило за директор и не е контролирало начина, по който е управлявана болница. Безогледно са харчени пари, натрупани са дългове, подчерта Кацаров.

Шефът на борда на Александровска болница имал пет договора

Шефът на борда на Александровска болница имал пет договора

Нов съвет на директорите в Хематологията и в „Света Анна“ заради тежко финансово състояние

В заключение служебният здравен министър каза, че Александровска болница е в най-тежко състояние от всички болници в страната.

Новото ръководство на Александровска болница бе регистрирано в Агенцията по вписванията след два неуспешни опита, повече от месец след като то беше излъчено от здравния министър д-р Стойчо Кацаров. На мястото на освободения директор нефролога проф. Борис Богов, който наследи Костадин Ангелов, когато той стана здравен министър, влезе д-р Атанас Атанасов.