Работещите в системата на здравеопазването могат да са спокойни, че може да бъде осигурено финансиране за всичките им нужди. В това увери здравният министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов във видеовключване на премиера в оставка Бойко Борисов във "Фейсбук".

858 млн. лв. са разпределени, както следва: близо 85 млн. лв. за осигуряване на "Ремдесивир", около 200 млн. са платени за ваксини. 5 милиона сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването. 395 милиона за подкрепа за всички, които работят на първа линия: медицински сестри, лекари, санитари. 50,5 милиона субсидии за лечебни заведения за болнична помощ в края на миналата година, които бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19, отчете той.

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

34 мутации са съвсем нормален брой за година и половина разпространение на инфекцията

Здравният министър в оставка посочи, че осигуреното финансиране за лични предпазни средства е в размер на 75 млн. лв. Нямаше структура, която да бъде изложена на риск, благодарение на всички решения, които сме взели до момента, изтъкна той.

За болнична апаратура, която е необходима за лабораторна диагностика за COVID, за да може навсякъде в страната да изследваме всеки един пациент, за който имаме съмнение, сме дали 29 млн. лв. 5 млн. лв. са осигурени за плащания към всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес. Плащаме по 10 лв. за поставена ваксина. 22 млн. лв. сме дали на "БулБио" за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини. 237 млн. лв. бяха осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведения получават съответно по 600, 360 и 120 лв. бруто. В момента има 50 млн. лв., които с решение на Надзорния съвет на НЗОК отново ще бъдат разпределени на лечебни заведения, които имат изключително висок принос и много голям натиск в битката с COVID-19, каза още Ангелов.

По отношение на осигуреността на цялата система на здравеопазването в страната, от 1 януари до 31 декември включително здравните власти са осигурили буфер в размер на 600 млн. лв. До момента са изразходвали 96 млн. лв. остават близо 500 млн. лв., които гарантират сигурността на системата на здравеопазването. Всеки един разход, който възникне като извънреден, може да бъде поет от този буфер, увери Ангелов.

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Призова: Здравеопазването не може да бъде боксова круша за новопоявили се политици