Самата идея на МЗ за ковид зони не е работеща, а за този проблем личните лекари сигнализираха и преди това.

Доктор Гергана Николова обясни в студиото на Нова телевизия, че по този начин се удвоява разхождането на болни по улиците между въпросната ковид зона и кабинета на личния лекар, а най-често пациентите се обръщат към своите джипита. И това е нормалното. Отделно на това с тези зони пренасочени изследванията, които личните лекари могат да правят, но няма достатъчно специалисти. "Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано", посочи общопрактикуващият лекар.

2192 нови случая и 1030 излекувани от коронавирус

2192 нови случая и 1030 излекувани от коронавирус

Почти 5000 души са в болница

Най-големият проблем е, че мерките просто не се спазват, според Николова, която разказа за случай, в който положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. "Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?", каза още Николова.

В момента само 26% от капацитета са свободните COVID легла за София. Откакто тече кампанията по ваксинация в столицата едва 13 имунизирани са се заразили и влезли в болница. Смъртността 0.05% е смъртността при ваксинираните. Това е достатъчен показател, че ваксините действат.

Какво да кажем повече за това колко е добре да се ваксинираме, пита Гергана Николова. По думите й трябва поне да спазваме елементарни мерки - дистанция, маска.

45% отказват да се ваксинират - млади, неболедували и от гетата

45% отказват да се ваксинират - млади, неболедували и от гетата

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.6%

Отдавна съм се ваксинирал 51.1%

Може и да побързам, но чакам есента 3.9%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.4%

Само когато стане задължително 12.3%

Аз съм антиваксър 18.8%