Ковид кабинетите не работят, както трябва - първо, там се изпитват недостатъци от тестове, които се отпускат от МЗ, и второ - населението започна да заплаща диагностицирането, защото кабинетите сключват договори доброволно, но имат допълнително финансиране на всеки преминал пациент. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС на пресконференция в БТА.

Той посочи липсата на диалогичност с НЗОК и даде за пример, че вчера срещата се е провалила, тъй като от НЗОК не дошли на нея. 

Каква е логиката ковид кабинетите да съществуват, след като пациентите, които ги посещават, заплащат да бъдат прегледани, независимо дали са здравно- или неосигурени, не могат да им се издават безплатни лекарства, работят колеги, които не могат да ги изпишат и пациентите не могат да получават лекарства по простата причина, че списъкът не е 100% реимбурсиран, обясни Брънзалов.

Организации с критики за средствата от НЗОК
Обновена

Организации с критики за средствата от НЗОК

COVID кабинетите не работят добре

В заключение Иван Маджаров съобщи, че министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров му се е обадил и е уговорена у среща с НС на НЗОК тре в 15.00 ч. в неговия кабинет. "Докога срещите ще се случват в кабинета на министъра", пита той.

Бяха коментирани и лекарствата за коронавирус. В отговор на въпрос Николай Брънзалов уточни, че са в напреднала фаза и ще бъдат внедрени в световен мащаб. "Дай Боже, на пазара ще бъдат одобрени от ЕК и перорални и паратерални медикаменти за лечение на коронавирусна инфекция, никъде по света ги няма", поясни той.  80% прекарват инфекцията с парацетамол, заяви експертът.

От своя страна по темата Асена Сербезова каза, че тепърва ще се берат плодовете на тази разпасана употреба на антибиотици.

Ковид зоните не работят, алармират лекари

Ковид зоните не работят, алармират лекари

Какво повече да се каже за ваксините, пита се Гергана Николова