"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт".

Това заяви пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла".

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", поясни той.

По отношение на увеличаване на случаите със заразени с COVID-19 у нас, доц. Кунчев заяви, че едната причина е, че хората са приели проблема с епидемията за решен и маловажен. Другата причина била политизирането на проблема.

Според него намесата на политиката в епидемичната опасност няма да доведе до дори резултати.

"Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого", смята Кунчев.

Той се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичката криза.

"Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви доц. Кунчев.