Всички контактни представители на властта на председателя на парламента Никола Минчев, който е с положителен тест на коронавирус, са се самоизолирали. Това съобщи пред журналисти националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща на директорите на болници във ВМА. На нея присъства и министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Би следвало всички контакти да бъдат под карантина, каза и тя.

И двамата отказаха да уточнят дали контактните лица, които вчера присъстваха на КСНС, ще бъдат с намалена карантина от 10 дни или за тях ще важи заповедта за 14 дни карантина. Причината - днес ще се обсъжда кога да бъде издадена заповедта за намаляване на изолация и карантина.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му са под карантина

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му са под карантина

Те са контактни на председателя на НС, който даде положителна проба за Covid-19

Ангел Кунчев обясни: "Зависи кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина. Ако се въведат съкратените срокове, ще са по новите правила, ако е по-рано - обратно."

Но той подчерта, че РЗИ се бави и те най-вероятно ще успеят да влязат в новите срокове за карантина. Всички участвали са се самоизолирали, проверява се имунният им статус, дали има поставена бустерна доза или не, всеки контактен ще бъде поставен под различен срок на карантина, поясни Кунчев.

По думите му "правилата важат от момента на връчване на карантината от съответната РЗИ".

От своя страна директорът на РЗИ уточни, че в момента епидемиолозите на Столичната РЗИ извършват проучвания и се свързват с лицата, участвали в КСНС вчера. За тях няма да се прилагат различни мерки, с изключение на приетите за всички останали в България. Той уточни, че се изследват и издирват освен официалните лица - и други контактни - консултанти, помощен персонал и др.

Президентът и част от екипа му са се изолирали

Президентът и част от екипа му са се изолирали

Държавният глава обяви със снимка от ВМА, че си е поставил бустер доза