Категорично не отпадат всички противоепидемични мерки от утре, 1 април. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред Националната телевизия.

"Разбира се, има неща, които продължават. Граничният контрол например, редица мерки, свързани с организацията на работата в болничните отделения - тези допълнителни средства, които получават колегите на първа линия", влезе в конкретика той.

Към момента срокът, в допълнителните средства за медицинските работници ще се дават, е 3 месеца. "Но ако всичко върви наред, ще се предприемат мерки и за по-нататъшно компенсиране."

А по отношение на граничния контрол - премахвало се разделението между държавите от различните цветови зони - зелена, жълта и червена, като единствено се изисква сертификат за ваксинация, преболедуване или тест - PCR или антигенен такъв.

"Ако нещата вървят добре, следващата стъпка е да премахнем и това изискване, стига да имаме тази възможност на база на заболеваемостта в тези страни", посочи Ангел Кунчев.

И подчерта дебело: "Прекратяването на извънредната епидемиологична обстановка не значи прекратяване на пандемията, това не са равнозначни неща. Едното е нещо чисто юридическо, нещо което използвахме като инструмент, за да имаме възможност да реагираме по-бързо и оперативно. Другото обаче са нормалните мерки, които прилагаме и за други заболявания."

Дали ще бъдат върнати отново по-крутите мерки - все още неясно. "Има страни в Европа, които са с до 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас - Австрия например. Така че внимателно с разпускането", добави главният държавен здравен инспектор.

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

Време е за следващата крачка след 13 март 2020 г.