Към момента притеснителното у нас с пандемията не е броят на случаите, които се регистрират, а високата смъртност и високата заразяемост сред медицинските работници - на второ място в Европа сме по този показател. Иначе България е на 19-то място от 31 страни в Европа по заболеваемост от коронавирус, като Испания е водеща с 12 пъти повече от страната ни.

"Ако зависи от мен КПП-та и затваряне няма да има. Трябва да има десетократно увеличение на заразените, за да се случи това". Това заяви в студиото на БиТиВи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него блокадите от началото на епидемията у нас не са здравно обосновани и икономически ефективни вече.

"Разбира се, ако стане някаква драматична ситуация, ще се обсъждат всякакви мерки, които предприемат и другите страни, но такова блокиране, каквото имаше в началото на епидемията, не мисля, че ще се върне", каза той.

Ако има положително дете от един клас, родителите няма да бъдат карантинирани, освен ако и тяхното дете не е с коронавирус. Но няма да бъдат тествани всички. Тестовете за коронавируса ще се поемат от държавата, когато става въпрос за зараза в колектив, отговори на въпрос главният държавен здравен инспектор в студиото на БиТиВи.

Връщането на децата в училище може да увеличи заболеваемостта

Връщането на децата в училище може да увеличи заболеваемостта

По-рано от края на следващата година едва ли ще има ваксина

До края на седмицата ще бъдат предложени прагове, при които кога се затварят училища и областни градове. Във всеки случай доцент Кунчев залага обаче много повече на отделните преценки на областните щабове, тъй като ситуацията по области е различна и в момента. Праговете на национално ниво не вършат работа, според него, отделно на това има и големи разлики между училищата и начинът им на организация.

В момента недостиг на грипни ваксини има в целия свят, обясни Кунчев и посочи още веднъж, че препоръчва противогрипни ваксини, особено за възрастните хора.

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

ЕС се готви за ваксинация на поне 40% от населението си

Еквивалент на стратегия "Европа на първо място", в която населението на ЕС е с приоритет

Тази година държавата е поръчала ваксини с покритие 15-16%, като до този момент между 3 и 5% е било ваксинирането. Затова и доцент Кунчев не се ангажира с прогноза дали ваксините ще бъдат достатъчни, тъй като може интересът в тази ситуация и да е много по-голям.

"Дали ще стигнат не мога да кажа. В момента дефицитът на това, което искат балканските страни, и това, което реално ще получат е един милион дози, така че недостиг на грипни ваксини има в целия свят", каза още той.

Като отговор на изказването на доцент Мангъров за "глупостите, които се въвеждат в училищата", Ангел Кунчев отново призова Мангъров да влезе в отделение за болни от коронавирус, защото не го е правил до този момент.

Мангъров притеснен от "простотиите" на МОН за учебната година

Мангъров притеснен от "простотиите" на МОН за учебната година

Мерките срещу COVID-19 в училищата били преувеличени и ненужни

Доц. Кунчев отговори и на твърдения на доц. Мангъров, че му се е обадил по телефона и му е казал да си затваря устата. "Писна ми да отговарям на хора, които не са виждали болен от COVID-19. Не съм му казвал да млъкне. Няма как да му оказвам натиск.", увери доц. Кунчев. Главният здравен държавен инспектор е призовал доц. Мангъров да не обърква хората. "Нека да мисли каквото си иска. Когато с факти и цифри се доказва колко помагат маските, не може да излизаш и да казваш на обществото, че това е глупост. Това обърква хората. Първо да влезе в отделението по COVID, защото не е стъпвал там", категоричен бе д-р Кунчев.