Има две причини поради които страната ни не може да се справи с високата смъртност. Това са ниската ваксинация и факта, че сме болно население. Това заяви Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на Би Ти ВИ.

По думите му когато си лидер по смъртност от онкологични, сърдечносъдови и неврологични заболявания е логично да си на едно от първите места и по COVID-19. Той добави, че вирусът не трябва да се подценява по никакъв начин, въпреки по-лекото боледуване в доста от случаите.

"Като член на ЕС се ползваме от предимството да имаме достъп до лекарствата, които излизат сега. Тепърва чакаме и още, но на този етап това, което получава българският пациент, са налице. Но не трябва заболяването да се подценява", отново повтори Кунчев.

Зеленият сертификат у нас може да отпадне след месец

Зеленият сертификат у нас може да отпадне след месец

Радка Аргирова очаква пика на петата вълна към 8-10 февруари

Ангел Кунчев предрече край на тази вълна на коронавируса в края на февруари, но очаква след това да видим пост-COVID синдрома. "От март нататък ще видите много случаи, включително и като този на младата жена във Враца, и с тромбози, и с много по-тежки заболявания. COVID-19 е заболяване на малките съдове. Те са навсякъде, а промените при тях водят до какво ли не", поясни той.

Според него трябва да се създаде клинична пътека за пост-COVID синдром, за да се знае, че има такова заболяване. Така хората ще могат да получат адекватна помощ, ако имат някакви оплаквания.

Кунчев засегна и темата за зеления сертификат. По думите му зеленият сертификат не трябва да отпада. Той беше въведен, за да осигури на хората, които са в дадено помещение, безопасна среда. "Когато той изиграе своята роля, достигнем приемливи нива на ваксинация, намалим заболеваемостта и смъртността, зеления сертификат ще бъде премахнат", заяви доц. Ангел Кунчев.

Кунчев очаква нормализиране на ситуацията с COVID-19 след февруари

Кунчев очаква нормализиране на ситуацията с COVID-19 след февруари

Здравният инспектор е притеснен здравните решения да не се взимат от улицата